De etiquette voor in de taxi

doorTom Cosyns

De etiquette voor in de taxi

Als u voor het eerst met de taxi reist, dan vraagt u zich wellicht af wat de juiste etiquette zijn. We leggen u graag de juiste gedragsregels uit voor het nemen van een taxi.

Gaat u voorin of achterin zitten

Dit is een vraag die vaak voorkomt als mensen de taxi nemen. Gaat u voorin naast de chauffeur zitten of juist achterin? In de meeste gevallen maakt het eigenlijk niet uit, dus doe vooral waar u de voorkeur aan geeft. U kunt achterin gaan zitten en even rustig een tijdschrift lezen of een gokje wagen in een online casino, terwijl de ervaren taxichauffeur u naar uw bestemming brengt. In het algemeen is het beter om achterin te zitten, tenzij alle plaatsen op de achterbank gevuld zijn. Op deze manier kunt u de chauffeur niet afleiden en zeker in deze tijden is het hygiënischer om meer afstand te bewaren.

Respect

Verkeer en andere nare verrassingen kunnen frustrerend zijn, maar reageer dit niet af op uw taxichauffeur. Behandel uw chauffeur zoals u zelf ook behandeld zou willen worden, met respect. Gebruik daarom geen grof taalgebruik en blijf beleefd als de chauffeur vast staat in de file. Verder is het niet netjes om te lichamelijk te worden met uw partner op de achterbank, en onthoudt uzelf van elk gedrag wat de chauffeur kan afleiden.

Wees op tijd

Laat de taxichauffeur niet onnodig wachten en sta zo goed als klaar wanneer de taxi arriveert. Als u een taxi van tevoren boekt, dan zal de chauffeur u waarschijnlijk een verwachte aankomsttijd geven. Zorg ervoor dat u slechts een minuut of hoogstens een paar minuten nodig heeft om bij de taxi te staan. Dit is wel zo netjes en aardig richting de chauffeur. Houdt er tevens rekening mee sommige taxi’s extra tarieven rekenen als ze te lang moeten wachten.

Fooi

Een fooi is niet verplicht, maar als u erg tevreden was met de service van de taxichauffeur dan kunt u natuurlijk een fooi geven. Het is altijd aardig om uw chauffeur iets extra’s te geven, het wordt echter niet van u verwacht. Over het algemeen ronden passagiers het bedrag in euro’s meestal naar boven af.

Rook en drink niet

Het klinkt waarschijnlijk vanzelfsprekend maar zorg ervoor dat u niet rookt of alcohol nuttigt in de taxi. Roken is ook niet netjes als u het raampje naar beneden doet, wacht liever tot u geheel uit de taxi bent.

Eten en drinken

Drink of eet liever niet in een taxi. Uiteraard mag u gerust een slokje water drinken, maar pas op met zoete frisdranken aangezien u al snel kunt knoeien. Daarbij is het niet netjes om warme maaltijden en ander voedsel wat kruimelt of ruikt te eten in de taxi. Voedsel kan namelijk een onaangename geur achter laten wat niet prettig is voor de chauffeur en de volgende passagiers. Daarnaast kunt u natuurlijk morsen wat vlekken achterlaat en de hygiëne van de taxi vermindert.

Ruim uw rommel af

Mocht u afval hebben, laat dit dan zeker niet achter in de taxi. Neem het mee en gooi het weg wanneer mogelijk. Op deze manier houden we de taxi’s schoon en opgeruimd voor de volgende gebruikers.

Houd u aan de limiet aan passagiers

Afhankelijk van de taxi is er een maximaal aantal zitplaatsen beschikbaar. Als u in een groep reist, geef dan van tevoren aan hoeveel passagiers de taxi moet vervoeren. Probeer niet meer passagiers in de taxi te stoppen dan toegestaan. Denk hierbij aan bij elkaar op schoot gaan zitten, of iemand in de kofferbak stoppen. Elke passagier moet beschikking hebben over zijn eigen veiligheidsgordel. Past uw groep niet in de taxi, kies dan voor meerdere taxi’s

Over de auteur

Tom Cosyns administrator